Välj en sida

Femte och sista dagen i Riga. Även idag visar sig staden från sin soligaste sida.

Hop-on hop-off. Något som vi kanske skulle ha gjort redan den andra dagen här. Bussturen hade guide i hörlurarna som sluddrade på östgötska och det var tidvis svårt att höra, men bussturen är en bra grej om man aldrig var i här tidigare. Biljetterna kostar 15€ styck och räcker i 48 tim. En del av sevärdheterna når man bara med den bussen eller taxi, så det kan vara värt att göra investeringen.

Det ”nya” Riga med hus från 1800- och tidigt 1900-tal är vackert med flera parker. Här måste det vara fint under den gröna säsongen.

Ryskortodoxa kyrkan. Efter det första varvet med bussen hoppade vi av vid den ryskortodoxa kyrkan. Nästan osannolikt vacker med sina guldskimrande kupoler. Här inne ska kvinnorna ha täckta huvuden och det är strängt förbjudet att fotografera. En medhavd sjal fixade det första, men att tjyvfota med en ljudlös mobil var inte lika lätt. Jag hann precis ta en bild på en altartavla innan en vakt kom fram till mig, stirrade mig stint i ögonen och pekade på skylten. Skamsen la jag ner telefonen i fickan och bad om ursäkt. Bilden på ikonen är legalt fotad utanför kyrkorummet.

Skyline bar. Granne med kyrkan ligger Radison blu sky bar. Utsikten från 26:e våningen är bedövande,  särskilt en klar dag som denna. Att vara här på kvällen är säkert också en upplevelse. Jag rekommenderar den här baren men bor man i gamla stan är det en bit att gå.

Kolonade restaurang. Jag såg den redan från taxin på väg in till Riga och bestämde mig för att gå dit. Den såg så mysig ut, men vi lyckades inte hitta hitta den på kartan. Turligt nog passerade vi den på vår bussfärd och det blev lunch där på vår väg tillbaka till hotellet.

Det är en mysig ljus restaurang som påminner om en vinterträdgård och ligger granne med operan. En skön kontrast till alla murriga och bruna inredningar i övrigt. Priserna är ganska höga och för första gången fick vi ganska små potrtioner. Servicen var dock bra och atmosfären kompenserade de små portionerna. Här måste det vara underbart att sitta en sommarkväll.

Vi strosade den sista biten till hotellet, bland annat förbi frihetsmonumentet. Vi njöt av solen, hämtade vårt bagage och for mot flygplatsen

 

Dagens lärdom: Underskatta inte guidade stadsturer. Den kan öppna dina ögon på flera sätt.

Avslutning. Efter dagens bussrundtur känner jag att jag vill åka tillbaka hit, men jag tror att Riga gör sig bäst under vår, sommar och höst när alla parker grönskar.

Vårt hotell Wellton Riga & Spa byggdes 2015 och är nytt och fräscht, men saknar mysfaktor. Läget är annars bra, i kanten av gamla stan, men vi inser att det även går utmärkt att bo en bit upp i det ”nya” Riga.

Nu väntar vardagen och arbetskamraterna och det är inte så dumt det heller.