Välj en sida

Tredje dagen i Riga.
Solen tittade fram och skänkte välbehövlig värme och ljus.

Stockmann. Ironiskt nog har de Parisveckor med ett Eiffeltorn utanför och Charles Aznavour i högtalarna. Annars är Stockman här som i Finland med skandinaviska priser. Trevligt men så klart dyrt för letterna.

Saluhallarna. Vid floden Pilsetas kanals ligger saluhallarna som är inrymda i före detta hangarer. I en säljs bara kött, korvar och inälvsmat, i en annan finns oändligt utbud av ostar,bröd och bakverk. Dessutom finns mycket krimskrams.

Spårvagn. Ibland när vi besöker städer där vi aldrig har varit tidigare,  hoppar vi på en buss eller spårvagn utan att veta vart den går. Det är ett bra sätt komma utanför turiststråken och idag tog vi 7:ans spårvagn. En resa till ett helt annat Riga långt ifrån pittoreska medeltidshus och shoppinggallerior. Här finns inga restauranger, knappt några livsmedelsaffärer och husen är mycket förfallna. Ett Lettland som fortfarande kämpar med sviterna efter Sovjetockupationen.

Spa och massage. Efter spårvagnsresan gick vi åter in i vår turistbubbla med spa och massage på hotellet. Spaanläggningen består av två bubbelpooler, vanlig bastu och ångbastu. Helt ok att sitta i det 36 gradiga bubbelvattnet.

Efter en stund i poolen var det så dax för honungsmassage. Utrustning under massagen:stringtrosor i papper (!) och hårnät. Nej ni kan inte föreställa er.I informationen stod det 60 minuter massage, men det var tiden för hela behandlingen. På knagglig engelska förklarade flickan att det är 40 min massage, 10 min avslappning och sedan dusch. I realiteten var det 30 min massage och 25 min avslappning, vilket innebar att jag låg där på britsen insvept i plast med bruna frottéhandukar ovanpå. Jag kände mig som en arracsrulle smaksatt med honung. Det hela var bra men jag kände mig lite lurad på tiden.

Efter att ha ätit en förskräcklig lunch gav vi oss åter ut i restaurangdjungeln för en bättre middag. Peter’s brewhouse serverade fantastiskt god mat, en kött och en fiskrätt. Jonas tyckte dock inte att den lokalbryggda ölen var så bra. Vi kan ändå varmt rekommendera restaurangen som även är mysig med bra service.

 

Dagens lärdom: Åk utanför turiststråken och upplev något helt annat som ibland kan få dig uppskatta det du har hemma.