Välj en sida

Nice 2016: Dag 9 Söndag 24 juli. SMHI:s väderapp hade lovat åskskurar hela dagen, men solen sken från en näst intill molnfri himmel. Stranddag med andra ord. Eftersom det är söndag är det mycket folk i strand. Vattnet var sådär azurblått som namnet Cote d´Azur antyder.

Man kan tycka att fransmän och svenskar är olika på många sätt men när det gäller strandvett är vi ganska lika. Både vi och fransmännen lämnar en privat sfär mellan sig och grannen. I alla fall i Nice där stranden är så vidsträckt så det finns plats för alla. Klämmer någon ner sig precis bredvid, möts personen av irriterade blickar. Många lämnar sina parasoller och strandstolar kvar när de går hem för lunch, vilket också tyder på att man litar på varandra och att grannarna håller lite koll.

Fransmän ju generellt ett mycket artigt folk, det är bonjour, au revoir, madam och monsieur mest hela tiden men när det gäller trafiken försvinner allt vad artighet heter. Det gäller såväl motorburna som fotgängare. Då går det inte att samarbeta. Vi svenskar är ett lydigt folk som snällt står i kö, följer högerregeln, dubbelparkerar inte och står till höger i rulltrappan. En dubbelfilig gata i Frankrike betyder att högerfilen är parkeringsplats, det går alldeles utmärkt att parkera på övergångsställen och hela familjen stannar direkt framför rulltrappan så att de som kommer efter knappt kan kliva av. Det är nyttigt att vistas i andra länder. Vi svenskar har en förkärlek för regler och ordning, även om vi inte tycker det när vi är hemma i Sverige men det blir så tydligt när vi är utomlands. J och jag har slutat irritera oss på de som tränger sig i busskön eller parkerar där det är parkeringsförbud, Nu är vi i Frankrike och får ta seden dit vi kommer. Jag  klämde mig framför en dam i busskön igår, kanske är det som kallas assimilation.

Nu sänker sig mörkret och det har börjat blåsa en skön svalkande vind.Truten Truls har meddelat att här är på plats men ikväll håller vi koll. Våra middagstider har snart passerat de franska och börjar närma sig de italienska. Vid 21-tiden avnjuter vi  Merikes räkgryta med rosévin till .Det kan inte bli bättre.