Välj en sida

Nice 2016 : Dag 19 Onsdag 3 augusti. Idag kände vi oss lite extra wild and crazy och åt en för oss  tidig lunch på vår favoritrestaurang Davisto. Jag åt hemlagad tortellini med buffelmozzarella och citron(!). En ny kombo för mig men väldigt gott och passar bra som sommarmat. Eftermiddagen tillbringade jag i strand och J fick en eftermiddag för sig själv.

Det här är nog första gången som jag upplevt att det är trångt i strand. Vågorna gick höga och barnen tjöt av förtjusning där de guppade runt på sin uppblåsbara krokodiler, delfiner och sköldpaddor. Men de som njöt mest av alla var de två muslimska kvinnorna i burkini. Klädda efter konstens alla regler simmade och badade de i minst en timma. Till slut satt de i vattenbrynet och  lät vågorna skölja över dem. Jag blev så glad, det kändes så bra. Här var deras klädsel och religiösa påbud inte något hinder. Och jag tänker på den unga mamman med sina fem barn och man som så ofta kom till vår strand förra året. Alla utom hon badade och hade roligt. Hon satt timma ut och timma in under ett parasoll och helt täckt förutom ansikte och händer. Jag önskar att hon också hade haft en burkini.

Själv hamnade jag bredvid några brasilianare med matsäck i form av öl och vin. Ju längre tiden gick desto mer brasilianare och desto mer öl och vin anslöt. De firade kanske att OS börjar idag. De var högljudda men på ett trevligt sätt. De har sån glädje och verkade ha så kul tillsammans. Igen blir jag varse min egen nordiska inbundenhet och tänker att vi skulle nog må bra av att vara lite mer uppspelta. En extra tidig lunch räknas nog inte dit.

På vägen hem från stranden går man igenom flera doftkorridorer. Pizzerian precis vid promenaden doftar av ost, tomater och basilika. Vid Subway-restaurangen doftar det precis som när jag köper min vegetariska macka på Subway i Uppsala. Doftar det lika över hela världen? Hos mannen med det lilla Rotisseriet, doftar det av nygrillad kyckling och när jag går förbi den glade indiern doftar det gott ris och tandoori. Men konditoriet precis innan vår port doftar det inte, det luktar. J tycker att det doftar nybakat bröd men jag tycker att det luktar så jolmigt och övermättat. Sista anhalten innan vi är framme är Picard och där doftar det ingenting, inte så konstigt kanske eftersom de endast säljer fryst mat.

Doften är det av våra sinnen som sitter i längst hos människan. Vi har alla känt doften av något och sagt ”Oh det här doftar precis som…” och jag kommer att ha många doftminnen där jag säger ”oh det här doftar precis som Nice”.