Välj en sida

Nice dag 13: Torsdag 15 augusti
Den ryske tiggaren morsade glatt på mig när jag kom ut genom dörren vid halv åttatiden för min joggingtur. På kaféerna och bageriets lilla servering satt trötta fransmän med sin frukost, kaffe och cigarett. Det var en skön joggingtur med behaglig temperatur och många andra joggare på promenaden. Många är också ute och rastar sina hundar. En liten dvärgpudel gjorde utfall och skällde mot mina ben när jag sprang förbi. Även om det bara var en liten trasselsudd (eventuella dvärgpudelägare får ursäkta) var jag glad att den var kopplad. På tillbakavägen såg jag hunden försöka ge sig på andra joggare samtidigt som matte försökte få pli på den.

Snibbe var inte helt kurant på morgonen så jag packade frukost och strandmadrass och gick i strand. Jag kom dit strax efter nio och det var nog tur det för när jag gick därifrån vid lunchtid fanns det nästan ingen plats att sätta fötterna.

Vattnet är ljusturkost och det är förrädiska strömmar som suger ut en i vattnet. Vågorna har skapat en brant kant i vattenbrynet och slår upp en bra bit på stranden till förtret för alla som låg nära vattnet och  fick madrasser och handdukar genomvåta.

Som jag berättade igår är det Jungfru Maries himmelsfärd idag med procession från en av kyrkorna i hamnen. Vi har förtvivlat försökt att boka bord för kvällens middag och fyrverkerier och nu har vi lyckats, tror vi. Det där med digitalisering, hemsidor och bokningstjänster är inte alltid fransmännens grej. Vi hittade en hotellrestaurang på nätet som verkade OK men vi blev tveksamma när sidan inte hade uppdaterats sedan 2017. Många verkar ha skapat sina sidor då och tänkt att nu är jobbet klart, fast det är egentligen då det börjar. Det visade sig i alla fall att andra har bokat bord på restaurangen denna vecka så vi har förhoppningar ändå och bokade bord.

På kvällskvisten gick vi till Negrescos bar. Det är inte billigt men trevligt. Jag drack en Bellini som består av champagne och persika, det var himmelskt gott. Vi fortsatte till ett av våra favoritställen, hotell Westminister. Där tog vi ett glas vin och tittade på utsikten över promenaden och havet, innan vi nådde vårt slutmål restaurang Terrasses des Orangers också den inrymd i ett hotell. Vi har upptäckt att hotellen ofta har bra och trevliga barer och restauranger där det brukar vara lite lugnare. Dock var den här restaurangen inte så bra.

Vi fick ett bra bord med utsikt över promenaden och havet, vilket var vår plan eftersom vi ville se fyrverkerierna härifrån. Maten var ganska tråkig, jag tog en stekt laxbit som serverades med lite tärnad zucchini. Snibbe fick en gigantisk köttbit med samma tillbehör och den var lika tråkig som min fisk. Då blev det lite bisarrt när maten serverades under kloshar. Vi tog ost till efterrätt som räddade menyn för den var bra. Som extra dessert kom så fyrverkerierna klockan tio prick och höll på i 20 minuter.

Det var en ganska intressant promenad där vi besökte tre olika hotell med tre olika antal stjärnor. Negresco med fem stjärnor var dyrt men med superb diskret service och väldigt goda drinkar i en sofistikerad miljö. Westminister med fyra stjärnor, nästan halva priset mot Negresco men med bra service och trevlig miljö. Och till sist Le Royal med tre stjärnor och dess restaurang. Hotellet har nog varit pampigt en gång i tiden men nu var den vita duken smutsig och de olika stolarna hade vita överdrag i nylon och vi fick vänta länge på att få beställa. Vi hade bokat via La Fourchette som the Fork heter här, och skulle få 20 procent rabatt på maten. När notan kom var ingen rabatt dragen, när vi påpekade detta fick vi genast en ny och lägre nota utan problem. Det kändes som om de tog en rövare och hoppades på att vi inte skulle märka det.

Trots att jag har varit lite gnällig, var det på det stora hela en trevlig kväll.